Mikotoksini, sigurnost hrane i klimatske promjene

KATEGORIJA

Category

OBLIK

Labels

Edukativna Radionica

Sveučilište u Zadru/  Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu

Sigurnost hrane postala je vrlo važno pitanje diljem svijeta, a potencijalni učinci klimatskih promjena na prinose i kvalitetu prehrambenih usjeva, uključujući mikotoksine, sada dobivaju znanstvenu pozornost. Mnogi osnovni uvjeti (žitarice, orašasti plodovi, voće) mogu biti kolonizirani i zaraženi gljivicama iz vrsta Aspergillus, Fusarium i Penicillium koje mogu kontaminirati jestive dijelove opasnim sekundarnim metabolitima-mikotoksinima. Sredozemne zone identificirane su kao žarište klimatskih promjena gdje se predviđaju ekstremne promjene u temperaturi, CO2 i obrascima padalina. To bi moglo povećati rizik od migracije patogena što bi moglo dovesti do povećane kontaminacije mikotoksina i velikih ekonomskih gubitaka u poljoprivredi. Svrha predstavljanja prirodnih prijetnji uzrokovanih kontaminacijom mikotoksinima tijekom Europske noći istraživača osmišljena je kako bi se sudionici upoznali s osnovnim  razumijevanjem plijesni i mikotoksina koji se mogu pojaviti u hrani i hrani za životinje. Također, cilj radionica je povezati znanstvenike i studente na području smanjenja rizika od kontaminacije. Stoga će se posebna pozornost posvetiti podizanju svijesti o štetnosti konzumiranja mikotoksina na životinje i ljude. Studenti će steći znanje i vještine potrebne za osnovno razumijevanje ekologije gljiva u hrani i hrani za životinje te opasnosti koje mogu biti uzrokovane trovanjem mikotoksinima.

Voditelj: dr. sc. Jelena Lončar

Share on facebook
Share on linkedin