Location
Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore?
Pravni fakultet
Odgođeno za 1.10 zbog vremenskih neprilika
Hrana je jedan od najvažnijih proizvoda i koristimo ju svakodnevno, ona može jako utjecati na naše zdravlje, stoga je važno razviti svijest o tomu što unosimo u naš organizam pojedinim proizvodom, a posebno prerađenom hranom koja je sve zastupljenija. Propisima o hrani želi se osigurati zaštita zdravlja ljudi i interesa potrošača u vezi s hranom. Proizvođači stoga moraju jasno deklarirati sastojke proizvoda i njegovu nutritivnu vrijednost. Budući da se proizvođači hrane natječu s drugim proizvođačima, žele nas privući da kupimo i konzumiramo upravo njihov proizvod. Znanstvenici su utvrdili da se ponajviše oglašava hrana s visokim udjelom masnoća i šećera. Također su ukazali na velike probleme oglašavanja hrane usmjerenog na djecu jer što je dijete mlađe teže razlikuje oglašavani sadržaj od ostalog sadržaja u medijima i jednako tako teško kritički ocjenjuje istinitost poruka u oglasima. Osim toga, posebno su zabrinjavajuće prakse neistinitog ili prikrivenog oglašavanja koje su zabranjene propisima, no usprkos tomu katkad se susrećemo s njima. Stoga dođite u našu „sudnicu“ i saznajte koje se opasnosti mogu kriti iza privlačnih poruka proizvođača hrane!
Voditelj: prof. dr. sc. Ivana Kunda