Location
Biološki aktivne molekule iz nusproizvoda prehrambene industrije
![](https://jaistrazujem.hr/wp-content/uploads/2022/08/Artboard-2-1-289x300.png)
Nusproizvodi prehrambene industrije poput komine, lišća, pokožice itd. predstavljaju bogat izvor prirodnih bioaktivnih spojeva. Posebnu važnost imaju spojevi za koje je dokazan blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje i moguća primjena u. Ova aktivnost će pružiti pregled najčešćih biološki aktivnih spojeva prisutnih u širokom spektru prehrambenih nusproizvoda (lišće i komina kupine, lišće i bobice borovice, otpad kozice…). Kroz različite testove i edukativne pokuse posjetiteljima će se prezentirati djelovanje ekstrakata te će moći upoznati različite podskupine fenolnih spojeva, posebice pigmenta (antocijani, klorofil, karotenoidi) koji su iznimno važni u valorizaciji nusproizvoda prehrambene industrije.
Voditelji: Danijela Skroza, izv. prof. dr. sc. ; Vida Šimat, prof. dr. sc.