Location
Biološki aktivne molekule iz nusproizvoda prehrambene industrije
Nusproizvodi prehrambene industrije poput komine, lišća, pokožice itd. predstavljaju bogat izvor prirodnih bioaktivnih spojeva. Posebnu važnost imaju spojevi za koje je dokazan blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje i moguća primjena u. Ova aktivnost će pružiti pregled najčešćih biološki aktivnih spojeva prisutnih u širokom spektru prehrambenih nusproizvoda (lišće i komina kupine, lišće i bobice borovice, otpad kozice…). Kroz različite testove i edukativne pokuse posjetiteljima će se prezentirati djelovanje ekstrakata te će moći upoznati različite podskupine fenolnih spojeva, posebice pigmenta (antocijani, klorofil, karotenoidi) koji su iznimno važni u valorizaciji nusproizvoda prehrambene industrije.
Voditelji: Danijela Skroza, izv. prof. dr. sc. ; Vida Šimat, prof. dr. sc.