Location

Zadar - Sveučilišna Zgrada Na Rivi / Park Citadela

Zaštita i očuvanje onog što naš planet čini jedinstvenim : voda! Čista voda zdravlje čuva)

KATEGORIJA

Category

UZRAST

OBLIK

Labels

Hands-on Radionica

Pokus Lava lampa Kako se stvaraju mjehurići u boci? Zašto se ulje, voda i boja za hranu jednostavno ne pomiješaju? Kad u bocu ubacimo prehrambenu boju, ona se ne miješa s uljem, ali se miješa s vodom. Kako to? Već smo spomenuli, radi se o polaritetu. Boje su sačinjene od polarnih molekula, pa se miješaju samo s drugim polarnim molekulama – u našem slučaju s vodom. Možemo zaključiti da se “isto otapa ili miješa s istim”.

1. Ulijte vodu u bocu. Ovdje se možemo poslužiti lijevkom da si olakšamo posao. Ulijte vode tako da jedna četvrtina boce bude napunjena vodom.

2. Dodajte ulje u bocu. Nakon vode, ulijte ulje kako biste napunili bocu do vrha ako ste koristili bocu od 1 litre. U svakom slučaju dodajte 3 puta više ulja od količine vode koju ste nalili u bocu.

4. Dodajte boje za hranu. Sada možemo dodati nekoliko kapi prehrambenih boja u našu bocu kako bismo konačni efekt učinili spektakularnijim. Kao što je spomenuto u odjeljku o materijalima, dodavanjem crvene boje postići će se sjajan efekt lave.

5. Ubacite šumeću tabletu u bocu. Da pokrenemo našu lava lampu, sve što trebamo učiniti je ubaciti šumeću tabletu u bocu. Primijetit ćete kako se voda i ulje ne miješaju. Razlog tome je svojstvo polarnosti.

Pokus Čarobni tanjur (pokus s mlijekom i bojom) Mlijeko je uglavnom sačinjeno od vode, ali također sadrži vitamine, minerale i masti. Već smo spomenuli kako je voda sačinjena od polarnih molekula. Kao i sva ulja, masnoća u mlijeku je nepolarna što znači da se ne rastapa u vodi. Ali što je s deterdžentom za suđe? Deterdžent i sapun se prvenstveno koristi za pranje različitih vrsta masnoća i prljavštine – tvari koje voda ne može sama otopiti. A da bi to mogao raditi efikasno, deterdžent se mora moći miješati s nepolarnim molekulama. Ipak, znamo da možemo pomiješati sapun s vodom i dobiti pjenušavu otopinu. Kako je to? Zanimljivo je da je molekula deterdženta napravljena od dugog nepolarnog repa i kratke polarne glave, tako da se može miješati i s polarnim i s nepolarnim molekulama!

1. Ulijte mlijeko u tanjur. Ovisno o veličini tanjura, trebat će vam dovoljno mlijeka da prekrije dno tanjura.

2. Na sredinu tanjura dodajte nekoliko kapi prehrambene boje. Dodajte nekoliko kapi svake boje koju ste odlučili koristiti. Boje za hranu su ovdje odlične. Ako se odlučite za akrilne boje ili neke druge boje koje su guste, možete ih razrijediti s nekoliko kapi vode.

3. Natopite štapić za uši s deterdžentom posuđa. Uronite jednu stranu štapića u bocu deterdženta za pranje posuđa kako biste ga natopili. To će biti dovoljno za našu aktivnost. Ako nemate štapić za uši, možete samo dodati jednu ili dvije kapi sapuna za pranje posuđa na sredinu tanjura.

4. Štapićem dotaknite mlijeko. Dotaknite sredinu tanjura, gdje ste dodali boje, štapićem natopljenim deterdžentom za pranje posuđa. Ili dodajte jednu ili dvije kapi deterdženta na sredinu tanjura. Uživajte u spektaklu rasplesanih boja koje su se počele kretati po tanjuru!

Share on facebook
Share on linkedin