Location

Rijeka - EXPORTDRVO

Mirisi i okusi – naš prozor u svijet

KATEGORIJA

Category

UZRAST

OBLIK

Labels

Hands-on Radionica

Okusi i mirisi su naš prozor u svijet, a posebno određuju naš ukupan doživljaj hrane. Fiziološki gledano predstavljaju u potpunosti dva odvojena organa. Osjet okusa je nešto što je genetski uvjetno i rađamo se s njime. Općenito je prihvaćeno pet osnovnih modaliteta okusa: slatko, slano, kiselo, gorko i umami. S druge strane, raspoznavanje mirisa osjetom njuha je moguće, jer ih učimo iskustveno. Osim toga, naš nos zapravo nema ograničenja što se tiče raspona mirisa. Ljudi uglavnom ne primjećuju koliko je njuh važan u svakodnevnom životu i nisu svjesni da igra neizmjerno važnu ulogu kod konzumiranja hrane. Podsjeća li nas miris kokica na kino? Ili miris pečenih kestena na jesen i hladnije dane? Kada bismo jeli začepljenog nosa, većina hrane doimala bi se bezokusnom, a najbolji dokaz za to su situacije poput prehlada kada nam je začepljen nos. Razlog tomu leži u činjenici da nam kombinacija mirisa i okusa dočarava aromu hrane. Aroma hrane nije nešto što mi zapravo osjetimo već se ona kreira u našem mozgu temeljem onog što okusimo putem okusnih pupoljaka te namirišemo putem osjeta njuha. Na ovoj radionici će sudionici moći ispitati primarne modalitete okusa i odrediti položaje istih na površini jezika. Nadalje, koristit ćemo različite tvari u ispitivanju osjeta mirisa koji mogu izazvati ugodu ili biti čak neugodni kod sudionika.

Share on facebook
Share on linkedin