Senzorska analiza ključna je tehnika za karakterizaciju hrane i istraživanje preferencija potrošača te je bitan dio ocjenjivanja kvalitete maslinovog ulja i nadopunjuje kemijsku analizu. Procjena senzorskih svojstava i određivanje važnosti tih svojstava u prihvaćanju potrošačkog proizvoda predstavlja veliko postignuće u senzorskoj analizi. Postoje mnoge sorte maslina, svaka sa svojim karakteristikama i senzorskim profilima. Objasnit će se razlike između sorti maslinovog ulja i kako zemljopisne i klimatske karakteristike utječu na senzorski profil maslinovog ulja te o osnovama berbe, prerade i skladištenja maslina radi boljeg razumijevanja kvalitete ulja. Objasnit će se tehnika kušanja, osnovna pozitivna i negativna svojstva maslinovog ulja, kako prepoznati različite senzorske karakteristike maslinovog ulja, uključujući miris, okus, teksturu te biljne, voćne, začinske i druge arome koje mogu biti prisutne te kako ispuniti profilni list za maslinovo ulje s intenzitetom percepcije nedostataka i pozitivnih svojstava. Naučit će prepoznati kvalitetno maslinovo ulje i razlikovati ga od ulja niže kvalitete. Aroma i gorčina samo su neke od karakteristika koje se mogu uzeti u obzir pri ocjeni kvalitete. Kao rezultat edukacije o kušanju maslinovog ulja učenici će postati poznavatelji maslinovog ulja i uživati u sveobuhvatnom iskustvu kušanja i odabira ulja po svom ukusu i preferencijama.
Senzorski parametri ekstra djevičanskog maslinovog ulja – posjet učenika Sveučilištu u Dubrovniku
Iva Mračić, mag.ing.preh.tehn., Zavod za mediteranske kulture
Voditelj Aktivnosti
Sveučilište u Dubrovniku
Institucija
Priroda
Kategorija
Osnovna škola - viši razredi
Ciljana Skupina
90 min
Trajanje
maja.brnas@unidu.hr
Kontakt
Radionica
Tip Aktivnosti
po dogovoru
Broj Termina