Prepoznavanje praga okusa i arome hrane

Eksperiment bi se sastojao od prepoznavanja osnovnih okusa (slatko, slano, kiselo i gorko) bezbojnih otopina različitih koncentracija i određivanja praga istih. To je bitno za prepoznavanje nutritivno povoljne naročito slatke i slane hrane. Također bi se provodio pokus prepoznavanja arome hrane s otvorenim ili zatvorenim dišnim putem kroz nos. Na taj način bi se utvrdili pragovi osjetljivosti na pojedini okus kod sudionika pokusa koji su individualni i prenijele preporuke WHO za optimalni unos i koncentraciju šećera i soli u hrani koju djeca konzumiraju, te ukazalo sudionicima na funkciju mirisa u stvaranju arome i konačan odabir hrane koju konzumiraju.

 

izv.prof. dr.sc. Vedran Poljak

Voditelj Aktivnosti

Sveučilište u Splitu

Institucija

Priroda, Zdravlje

Kategorija

Osnovna škola - niži razredi, Osnovna škola - viši razredi

Ciljana Skupina

90 min

Trajanje

vedran.poljak@unist.hr

Kontakt

Eskperiment

Tip Aktivnosti

po dogovoru

Broj Termina