Zdrava prehrana trebala bi biti sastavni dio našeg svakodnevnog života. No, lošim prehrambenim navikama svjedočimo svaki dan. Pravilna prehrana od velike je važnosti, posebice u odrasloj dobi, kada su nepravilne životne navike i ponašanja temelj za razvoj kroničnih bolesti koje su problem u razvijenim zemljama, poput povišenog kolesterola i dijabetesa.
Mediteranska prehrana je prehrana koja predstavlja pravilnu i uravnoteženu prehranu kojom se organizmu osiguravaju sve nutritivno potrebne tvari.
Radionica će se sastojati od dva dijela.
U prvom dijelu radionice učenici će se educirati o zdravoj prehrani – mediteranskoj i uravnoteženoj – te zdravim prehrambenim navikama po modelima prehrane te kako sastaviti plan obroka s naglaskom na tjelesnu aktivnost. Predstavit će se grupe namirnica, količine u gramima i broj ugljikohidratnih jedinica, te ukazati na važnost ograničenja unosa soli i masti životinjskog podrijetla, kao i način pripreme hrane, s posebnim osvrtom na prevenciju razvoj pretilosti – bolesti koja pogoduje razvoju svih ostalih bolesti i uvelike povećava ukupnu smrtnost stanovništva.
Posebna skupina su bolesnici sa šećernom bolešću, čija će se prehrana poboljšati prilagođavanjem količine i sastava obroka oralnoj ili inzulinskoj terapiji po posebnim edukativnim modelima prehrane, što će činiti drugi dio radionice. Polaznici će se educirati o prevenciji i kontroli šećerne bolesti, važnosti samokontrole razine glukoze u krvi i kontinuiranog praćenja razine glukoze u krvi posebnim senzorima, te će se upoznati s radom inzulinske pumpe, s naglaskom na pravilnu prehranu i tjelesna aktivnost.