Ekstra djevičansko maslinovo ulje – centar mediteranske prehrane

Predavanja i radionice namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola organizirat će se u Institutu za jadranske kulture i meloraciju krša, u Laboratoriju za ispitivanje kvalitete maslinova ulja. Sudionicima radionica će se u teoretskom dijelu objasniti proces dobivanja maslinovog ulja, te će moći sudjelovati u berbi i preradi maslina u ulje u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Objasnit će se određivanje osnovnih parametri kvalitete, uz obrazloženje graničnih vrijednosti za određivanje kategorije ulja. Nakon toga će se prikazati senzorsko ocjenjivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja uz praktičnu primjenu te uočavanje pozitivnih i negativnih mirisno okusnih svojstava u ulju. Polaznike radionica će se upoznati sa važnom ulogom maslinovog ulja u mediteranskoj prehrani i njegovim blagotvornim utjecajem na zdravlje.

dr.sc. Mirella Žanetić, dr. sc. Maja Jukić Špika

Voditelj Aktivnosti

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša

Institucija

Priroda

Kategorija

Osnovna škola - niži razredi, Osnovna škola - viši razredi, Srednja škola

Ciljana Skupina

45.90 min

Trajanje

mirella@krs.hr, maja@krs.hr

Kontakt

Predavanje, Radionica

Tip Aktivnosti

2

Broj Termina