Mediterranean Readymade

Studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i mladi volonteri, pod vodstvom profesora dr. sc. Željka Miletića, doc. dr. sc. Silvije Bekavac te magistrica povijesti umjetnosti, Dore Štublin i Antonele Celan, okupili su se u zadarskom predjelu Gaženica u rujnu kako bi prikupili otpad, a zatim ga sortirali i koristili kao demonstracijski materijal na dan glavne aktivnosti.

Izbor lokacije bio je uvjetovan idejom da se periferna mjesta turističkih centara često zaboravljaju te, zbog svoje izoliranosti i nepristupačnosti, postaju slobodna odlagališta otpada. Organizatori su željeli ukazati na važnost održavanja prostora i brige za prirodu, ne samo na mjestima koja ljudi svakodnevno posjećuju, već i u zanemarenim i neatraktivnim dijelovima grada.

Zajedno sa studentima, određena je lokaciju za prikupljanje otpada i sortiranje smeća. Većina prikupljenog materijala kasnije je reciklirana u reciklažnom dvorištu, dok je ostatak poslužio kao dio materijala u akciji izrade readymade predmeta tijekom manifestacije Noć istraživača. Cilj ove pripremne aktivnosti bio je podići svijest o svakodnevnoj potrošnji i nepotrebnoj kupnji te bacanju ambalaže, kao i prikazati stanje perifernih i marginalnih dijelova grada koji se ne održavaju poput turističkih središta, ne samo u Zadru, već i na cijeloj obali.

       

 

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Mediterranean Readymade

Studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i mladi volonteri, pod vodstvom profesora dr. sc. Željka Miletića, doc. dr. sc. Silvije Bekavac te magistrica

Pročitaj više

Projekt Reconnecting Science with the Blue Society – Blue-connect 2.0 financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01 poziva. Broj ugovora: 101162569