Stablo masline – od cvijeta do ploda i ulja

Radionicu je održala dr. Gabriela Vuletin Selak za učenike OŠ Dobri i Plokite na Institutu za jadranske kulture Split u sklopu projekta Blue-connect. Marina Raboteg Božiković, mag. odgoj. biol. et kem. i dr. Maja Jukić Špika održale su aktivnost na kojoj su sudjelovali istraživači maslinarske ekipe, te četrnaest učenika 5. i 8. razreda. Tema radionice bila je: Maslina – od cvijeta do ploda i ulja. Prvi dio radionice bilo je interaktivno predavanje o biologiji stabla masline, genetskoj i fenotipskoj raznolikosti germplazme masline Hrvatske. U drugom dijelu radionice studenti su promatrali histološke karakteristike cvjetova masline svjetlosnim mikroskopom te sudjelovali u laboratorijskim vježbama. Na kraju radionice učenici su imali priliku kušati ekstra djevičanska maslinova ulja i upoznati se s postupcima prerade plodova u ulje. Učenici su pokazali veliki interes za temu te su aktivno sudjelovali u radionici.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.