Sitna plava riba, gastronomsko – kulinarska radionica za srednjoškolce

Na početku ove aktivnosti srednjoškolci i njihovi profesori upoznati su s nutritivnim vrijednostima malih plavih riba, koje im je predstavila Barbara Zorica sa IZOR-a. Naime, ove riblje vrste dobar su izvor proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Uključujući ih u svoju prehranu, možemo poboljšati svoje zdravlje i smanjiti pritisak na druge morske vrste koje se više love. U suradnji sa kuharicom Elenom Grassi učenici su pripremali jela sa sardinama. Uključivanje nastavnika i znanstvenika u ovaj projekt dodaje znanstvenu perspektivu obrazovnom programu. Oni mogu objasniti prehrambene prednosti ovih riba i ekološku važnost održivih ribolovnih praksi. Učenici uče o životnom ciklusu i staništu ovih riba te o tome kako na njihove populacije utječu čimbenici okoliša.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.