Šarena kemija: Istraživanje pH pomoću soka od kupusa

Učenici 5. razreda imali su priliku sudjelovati u radionici o pH otopinama, koju je održala Sanja Gržan sa UNIDU-a. Radionica je započela upoznavanjem s alkalnim i kiselim otopinama, nakon čega je uslijedila zanimljiva rasprava na temu korištenja boja za prepoznavanje različitih otopina. Učenici su bili uzbuđeni što su naučili o ovom konceptu i upoznali su se sa zanimljivom metodom korištenja soka od kupusa kao indikatora za testiranje različitih rješenja.
Sok od kupusa kao indikator je jednostavna i vizualno privlačna metoda za određivanje pH vrijednosti. Ljubičasta boja soka od kupusa mijenja se ovisno o pH otopine s kojom se miješa. Na primjer, kisele otopine obojaju sok od kupusa u crvenu ili ružičastu boju, dok ga alkalne otopine oboje u plavu ili zelenu boju.
Učenici su tijekom radionice mogli testirati razne otopine pomoću indikatora soka od kupusa, a oduševilo ih je kako im se boje mijenjaju pred očima. Učenici su rado postavljali pitanja i bili su istinski zainteresirani saznati više o kemiji koja stoji iza ove metode. Ova radionica ne samo da je pomogla učenicima razumjeti koncept pH, već im je i pokazala kako kemija može biti zabavna i privlačna.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.