Tako da se ništa ne baci

Aktivnost je održana u obliku kratke i sažete prezentacije pod nazivom „Što je otpad od hrane“, čija je svrha bila upoznati učenike s problemom bacanja hrane. Na ovaj način učenici su potaknuti da uče o važnosti očuvanja dugoročnog zdravlja našeg planeta i utjecaju bacanja hrane na naš svakodnevni život. Posljedice bacanja hrane koja u konačnici završi na odlagalištu daleko su veće nego što se na prvi pogled čini. Takvo postupanje negativno utječe na proračun, ali dugoročno i izrazito negativno utječe na okoliš. Poučavanje učenika kako racionalizirati količine hrane koju koriste (primjerice, kreativnost u kuhinji) i izazivanje naizgled malih promjena može utjecati na njihov vlastiti proračun i promjene u okolini.
Nakon izlaganja Borne Buljana sa UNIZD-a učenici su naučili: Što je bacanje hrane i zašto nije dobro; Koji su resursi potrebni u procesu proizvodnje hrane; Tri načina za smanjenje bacanja hrane (dijeljenje, kompostiranje i spremanje “za kasnije”).
Budući da je cilj aktivnosti bio nešto naučiti, ali i zabaviti, prezentacija je zaključena opuštajućom aktivnošću crtanja loga imaginarnog superheroja čiji je glavni cilj spriječiti bacanje hrane.
Navedena prezentacija i druženje s osnovnoškolcima poslužilo je kao uvodni dio aktivnosti koja će kulminirati 29. rujna održavanjem još jedne aktivnosti u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru. Naime, navedenog datuma obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, a učenici će uz vodstvo djelatnika školske kuhinje sudjelovati u pripremi obroka od namirnica koje često završe na otpadu. Također, organizirat će se i vaganje namirnica koje ostanu na tanjurima, a na taj način će se podići i razina svijesti o bacanju hrane.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.