Što nam Zemlja govori?

Na izletu sa učenicima i studentima istraživači iz Zadra, predvođeni Jadrankom Brkić-Vejmelkom posjetili su Krasno. Zatim su posjetili Kuću Velebita, koja je informativna i posjetiteljska kuća Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Posjet je organiziran i vođen sa stručnjacima NP Sjeverni Velebit. Upoznali smo se s geološkim aspektima krša, posebnostima strukture i geomorfologije Velebita; flore i faune, osnovni elementi klime u regiji. Također su vidjeli raznolikost prekrasnog velebitskog krajolika. Jedan od vrlo uzbudljivih trenutaka bila je simulacija spuštanja do Lukine jame te mogućnost slušanja ptičjeg pjeva ili mirisa lijepih mirisa iz prirode. Predstavljena je i kulturna baština Velebita. Utjecaj stanovnika ovdje je stoljećima vidljiv kroz ostatke nomadskog života. Sjekući drva, praveći kamene zidove, imajući ovce i koze, živjeli su životom nomada, hodajući planinom. Mogli smo vidjeti i novi način života – eksploatacija šuma i turizam još uvijek zadržavaju ljude u ovoj regiji.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.