Što nam Zemlja govori?

Profesori sa odjela za učiteljske studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, predvođeni izv.prof. Jadrankom Brkić-Vejmelkom, zajedno sa studentima odjela i osnovnoškolcima posjetili su Perušić i Pećinski park Grabovača. Na početku su dobili osnovne informacije o špiljskom sustavu u regiji. U pratnji čuvara Parka prošetali su do špilje Samograd. Prije ulaska dobili su upute. Djeca iz škole su stavila kacige radi sigurnosti. Upoznati su s geološkim aspektima krša, strukturom i geomorfološkim specifičnostima ove špilje, ali i životom u njoj. Poseban fokus bio je na osnovnim elementima klime u regiji i pokazateljima klimatskih promjena u špilji. Također je bilo vrlo zanimljivo isprobati akustičnost velike dvorane pa je jedan učenik otpjevao pjesmu. Nakon toga posjetili su mali vrt sa samoniklim biljem i začinima ovog kraja. Zanimljivo je da volonteri brinu o ovom vrtu pa su svi pozvani da dođu tamo kao volonteri. Na kraju je predstavljeno nekoliko prehrambenih proizvoda, napravljenih od uglavnom lokalnih namirnica na lokalnoj farmi, namijenjenih veganima i vegetarijancima.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.