Recikliranje ili ponovo korištenje

Istraživači sa Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, doc. umjetnost. Tanja Dujaković i izv.prof.dr.sc. Lucia Emanuele učenicima 8A i 8B razreda Osnovne škole Marina Getaldića – Dubrovnik održavale su predavanje/radionicu na temu „Recikliranje ili ponovno korištenje“ u okviru projekta Blue-connect koji je dio ovogodišnje Europske noći istraživača.
Predavanje je problematiziralo temu pravilnog razvrstavanja otpada te objasnilo pojmove kao što su odvajanje, ponovno korištenje i recikliranje. Kroz predavanja učenici su se upoznali s različitim materijalima, njihovim svojstvima te kako ona utječe na more i okoliš općenito..
Drugi dio predavanja bila je interaktivna edukativna radionica na kojoj su učenici naučili prepoznati simbole recikliranja materijala te prema tome pravilno razvrstati otpad u različitim spremnicima označenim pripadajućim simbolima i bojama specifično za tu vrstu otpada.
Iz razgovora s učenicima pokazalo se da samo trećina prisutnih redovito razvrstava otpad, što potvrđuje da je ovakva vrsta aktivnosti, provedena radi senzibiliziranja mladih prema spomenutoj tematici, itekako potrebna.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.