Kako zadovoljiti koncept zelenog grada i održive gradnje?

Izv. prof. dr. sc. Sanja Dugonjić Jovančević i doc. dr. sc. Paulina Krolo sa UNIRI-a održali su radionicu u OŠ Vladimir Gortan. Održivi urbani razvoj, projektiranje i izgradnja postaju sve važnija pitanja s razvojem klimatskih promjena. Potrebno je podići svijest o problemima klimatskih promjena i njihovoj povezanosti s gradnjom. Planiranim aktivnostima kroz interaktivnu radionicu podiže se svijest o glavnim temama održivog urbanog razvoja, pojašnjuju se temeljni koncepti zelenih gradova, te se potiče na razmišljanje o problemima urbanizacije i prostornog planiranja. Predložene aktivnosti uključivale su upoznavanje s navedenim pojmovima i aktivno rješavanje zadatka „Dizajniranje zelenog grada“. Učenici su bili podijeljeni u 4 skupine, a svaka je skupina dobila fotografiju koja prikazuje određeni problem na području u kojem žive. Učenici su kroz mentalne mape, opise i slike došli do vlastitih rješenja te ih predstavili na plakatu. Bili su vrlo zainteresirani i uključeni u rješavanje izazova, kao i rasprava u prvom dijelu izlaganja. Ovom radionicom osigurana je bolja informiranost, ali i povezanost istraživanja i različitih razina obrazovanja. Znanstvenici se u svom istraživačkom radu bave zaštitom okoliša, održivim materijalima, građevinskom fizikom, razvojem principa kuća nulte energije i održivim materijalima.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.