Utjecaj brodova na okoliš

Istraživač sa UNIDU-a Josip Mikuš, zajedno sa kolegama Nerminom Hasanspahićem i Karlom Maškarićem održao je predavanje pod nazivom „Utjecaj brodova na okoliš“ učenicima Medicinske škole Dubrovnik.
Nermin Hasanspahić je studente upoznao sa brodarstvom kao najvažnijim vidom privrednog transporta u svjetskim razmjerima. Naglasio je dobre i loše strane ovog oblika prijevoza, s naglaskom na moguće negativne utjecaje brodova na okoliš, ali i međunarodno i nacionalno zakonodavstvo koje je sve strože i nastoji zaštititi atmosferu, mora i oceane, ali i zdravlje ljudi. Kolega Hasanspahić posebno je istaknuo problematiku utjecaja brodova na onečišćenje zraka.
U drugom dijelu predavanja učenicima je objašnjena važnost očuvanja morskih ekosustava, s posebnim osvrtom na prijetnje koje donosi brodski promet. Navedeno je nekoliko primjera sa svjetskih mora i Jadranskog mora. Učenici su aktivno sudjelovali, postavljali pitanja i pokazali zavidno poznavanje problematike predavanja.
Na kraju su učenici pod mikroskopom pregledali uzorak morske vode s planktonom.
Učenici i njihova učiteljica Barbara Begović pažljivo su pratili izlaganje i aktivno sudjelovali u raspravi.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.