Utjecaj brodova na morske ekosustave

Znanstvenici sa UNIDU-a Josip Mikuš, Maro Jelić i Karlo Maškarić, učenicima OŠ Mokošica održali su predavanje pod nazivom „Utjecaj brodova na morske ekosustave“.
Profesor Jelić je studente upoznao s brodarstvom kao najvažnijim oblikom gospodarskog prometa u svjetskim razmjerima. Naglasio je dobre i loše strane ovog oblika prijevoza, s naglaskom na moguće negativne utjecaje brodova na okoliš, ali i međunarodno i nacionalno zakonodavstvo koje je sve strože i nastoji zaštititi atmosferu, mora i oceane, ali i zdravlje ljudi.
U našem dijelu predavanja znanstvenici su objasnili učenicima važnost očuvanja morskih ekosustava, s posebnim osvrtom na prijetnje koje donosi brodski promet. Naveli su nekoliko primjera sa svjetskih mora i Jadranskog mora. Studenti su aktivno sudjelovali, postavljali pitanja i pokazali zavidno poznavanje problematike predavanja.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.