Od poda do vrata

U OŠ Marina Držića znanstvenice sa UNIDU-a Iris Lobaš Kukavičić i Margarita Bego održali su radionicu izrade suvenira pod nazivom „Od poda do vrata“. Na opće zadovoljstvo, u radionici su sudjelovali brojni učenici sa svojim profesorima biologije i likovne kulture. Na početku je održano kratko predavanje o važnosti recikliranja otpada od školjaka, školjaka i kamenica, a učenici su bili vrlo zainteresirani za ovu temu. Tijekom radionice prezentiran je proces prerade ljuštura dagnji iz prirodnog stanja, kuhanje, pečenje, usitnjavanje mljevenjem, prosijavanje. Nakon prosijavanja prahu se dodaje voda, alginat, pasta i eterično ulje. Sve se zatim miješa do mase koja se lako oblikuje. Nakon što je izrađena smjesa za kalupljenje od recikliranog materijala školjki sudionici su oblikovali smjese. Dok su polaznici oblikovali materijal, pokazani su im primjerci suvenira, magneta za hladnjake i nakita, ogrlica od istog materijala.  Sudionicima se napisan recept za pripremu smjese i sve detaljno objašnjeno. Polaznici radionice bili su vrlo zainteresirani i izrađivali su predmete koje su ponijeli kući. Radionica je provedena vrlo uspješno i na obostrano zadovoljstvo.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.