Autohtone i strane vrste – je li moguć suživot?

U dubrovačkoj Gimnaziji održano je predavanje Josipa Mikuša pod nazivom “Autohtone i strane vrste – je li moguć suživot?”
Istaknuta je važnost i cilj plave strategije rasta i Europskog zelenog plana na temelju kojih je osmišljena ovogodišnja Europska noć istraživača.
Predavanje je započelo definiranjem domaćih i stranih vrsta te njihovom ulogom u raznolikim ekosustavima s naglaskom na mora i oceane. Nakon kratke rasprave sa studentima o načinima uvođenja vrsta u ekosustave stranih područja, elaborirana je problematiku invazivnih vrsta na primjerima plavog raka Callinectes sapidus i kopepoda Pseudodiaptomus marinus. Naglašeno je da su sva stečena znanja o ponašanju zavičajnih i stranih vrsta, kao i njihovoj prilagodbi na uvjete u ekosustavima, rezultat pomno osmišljenih i često dugotrajnih istraživačkih projekata, te su učenici upoznati s načinom rada u ekološkim istraživanjima tijekom kojih se otkriva pojava i uvođenje novih vrsta.
Učenici su pažljivo, sa zanimanjem pratili izlaganje i aktivno sudjelovali u raspravi.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.