Važnost i perspektiva bioloških obnovljivih izvora u Jadranu – nekad i sad

Srednjoškolci i njihovi profesori iz srednje škole Dominis, u pratnji dr.sc. Barbare Zorice s Instituta za oceanografiju i ribarstvo posjetili su tvornicu za preradu ribe Sardina d.o.o. u Postirama, jednu od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe. Prilikom posjete upoznali su se s radom tvrtke, obišli su proizvodne pogone gdje im je korak po korak objašnjen pogon za preradu ribe. Potom je grupa otišla u dio društva gdje su ribari krpali mreže. Jedan od ribara pokazao im je modele pojedinih ribolovnih alata i objasnio im tehniku ribolova kojom se koriste te vrste ribolovnih alata. Tijekom posjeta učenici su iskoristili priliku i intervjuirali ribara o njegovim iskustvima u ribolovu. Potom su učenici otišli u Muzej otoka Brača gdje su se upoznali s tradicijom otoka, te aktivnostima kojima su se njegovi stanovnici bavili kroz povijest. Poslije su posjetili kamenoklesarsku školu u Pučišćima s obzirom da je obrada kamena na otoku Braču uz ribarstvo i poljoprivredu bila ključna djelatnost. Nadalje, studenti su posjetili i Bol budući da je u prošlosti ovo mjesto imalo tvornicu ribljih konzervi, odnosno njihovi stanovnici su radili i živjeli od ribarenja, što danas nije slučaj. Svrha ovog posjeta bila je osvijestiti učenike o ribarstvu i njegovoj važnosti u našim životima sada i nekad.

Projekt “Reconnect science with the blue society financirala je Europska unija u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora 101061595. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.