Noć istraživača u Splitu

Tijekom Noći istraživača partneri su proveli brojne aktivnosti. UNIST, IOR, IJK i MedILS održali su aktivnosti na atraktivnim lokacijama u središtu grada. Aktivnosti su ispunile ciljeve projekta i osvijestile mlađu populaciju i širu javnost o znanstvenim prioritetima postavljenim u nadolazećem okvirnom programu Horizon Europe. S obzirom da Sveučilište u Splitu nije integrirano sveučilište, razni fakulteti i odjeli sudjelovali u projektu sa svojim postajama: Odjel za forenziku, KTF, UMAS, MEFST, EFST, KIFST, Studij mora i drugi sa područjima svojih istraživanja. IOR je približio morski okoliš mlađoj populaciji i pokazao kako klima promjena utječe na njihovu raznolikost. Također, i mlađa populacija imala je priliku vidjeti značaj očuvanja mora.
IJK je održao brojne aktivnosti, a najviše interakcije sa posjetiteljima ostvareno je kroz analizu i prepoznavanje nekoliko autohtonih hrvatskih sorti vinove loze, te su posjetiteljima pokazali kako prepoznati sorte u vinogradu. Tim istraživača MedILS-a informirao je javnost o suvremenim dostignućima u znanosti u istraživanju raka i starenja. Kroz organizirane posjete osnovnim i srednjim školama djeca su dobila priliku upoznati ljudsko tijelo iznutra i izvana.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.