Zooplankton u kapljici vode

U šibenskoj gimnaziji Antuna Vrančića održano je izlaganje o osnovnim taksonomskim, biološkim i ekološkim karakteristikama zooplanktona organiziran je uz praktičan rad studenata. Poseba naglasak je stavljen na trepljače i kopepode, koji kvantitativno najviše predstavljaju komponente mikro- i mezozooplanktona. Važnost angažiranja šire društvene zajednice, osobito mladih, u zaštiti i održavanje zdravlja mora i oceana kroz Citizen Science aktivnosti i dobrobiti koje takve aktivnosti donose posebno su naglašeni. Važnost i uloga zooplanktona u ekologiji morskih ekosustava, kao i štetni učinci zooplanktona kojih je u posljednje vrijeme sve više zbog klimatskih promjena, također su obrađeni. Sve obrađene teme popraćene su odgovarajućim crtežima, fotografijama i dijagramima kako bi učenici lakše pratili i razumjeli prezentirani sadržaj. Dobili su i tiskane materijale sa slajdovima kako bi zabilježili svoja zapažanja i komentare tijekom predavanja.
Učenici su se upoznali i s alatima koji se koriste za sakupljanje zooplanktona (mreže za plankton, Niskin boca, uzorkivač Jadrana, pumpe) i mikroskopska priprema materijala, nakon čega
su samostalno odredili funkcionalne skupine zooplanktona.

Predavanje je održala dr. sc. Natalia Bojanić sa splitskog IOR-a. U aktivnostima su sudjelovali učenici 3.d, 3.e, 1.e, 4.d, 4.e s nastavnicama.

Projekt “Reconnect science with the blue society financirala je Europska unija u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora 101061595. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.