Zabavan i edukativan dan u Kući Velebita

 

Početkom lipnja studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću i učenici OŠ dr. Jure Turić, u pratnji izv. prof. dr. sc. Sanje Vrcić Mataije i doc. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelke posjetili su Kuću Velebita.

Početkom lipnja studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću i učenici OŠ dr. Jure Turić, u pratnji izv. prof. dr. sc. Sanje Vrcić Mataije i doc. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelke posjetili su Kuću Velebita.

Aktivnost je organizirana u sklopu Blue-connect projekta te je najava središnje manifestacije Europske noći istraživača koja će se, 30. rujna 2022., osim u Zadru, istovremeno održati i u Rijeci, Puli, Dubrovniku i Splitu. Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi diljem Europe s ciljem popularizacije znanosti. Glavni cilj Blue-connect projekta je približiti istraživače javnosti i razviti povjerenje u znanost, povećati vidljivost znanosti, osvijestiti važnost utjecaja kojeg znanost ima u svakodnevnom životu građana te promovirati zanimanja istraživača među mladima.

Studenti i učenici u pratnji svojih profesorica posjetili su Kuću Velebita, posjetiteljski i informacijski centar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Stručnjaci u svom području, djelatnici NP Sjeverni Velebit, upoznali su sudionike sa geološkim postankom, strukturom i geomorfološkim obilježjima Velebita s naglaskom na različite krške oblike i njihovu genezu. Simulacija poniranja u Lukinu jamu kao i ostalih doživljaja prirode (zvukovi, mirisi) približili su sudionicima prirodne osobitosti ovog specifičnog planinskog prostora. Pobliže su se upoznali s florom i faunom kao i osnovnim klimatskim obilježjima ovog područja.

Za bolje razumijevanje odnosa prirode i čovjeka dio posjeta odnosio se i na upoznavanje kulturne baštine sjevernog Velebita. Kakvi su uvjeti i način života malobrojnog stanovništva ovog planinskog prostora kroz posljednjih dvjesto godina. Koliki je opseg promjena u naseljima, gospodarstvu, ali i novim gospodarskim trendovima koji se odnose na korištenje drva (šume) i na pojave turističkog razvoja. Na kraju ovog zabavnog i edukativnog dana, sudionici su posjetili i Utočište za mlade medvjede u Kuterevu.

Projekt “Reconnect science with the blue society financirala je Europska unija u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora 101061595. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Poduzetnici pokreću svijet

U okviru Europske noći istraživača u utorak, 10. listopada 2023., naša prof. dr. sc. Vlatka Škokić održala je predavanje učenicima OŠ Mertojak.  U sklopu radionice,

Pročitaj više

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.