Europska noć istraživača u gostima kod OŠ Meje

klimatske promjene 2

U ponedjeljak, 20. lipnja, u OŠ Meje održane su radionice za učenike sedmih razreda kao dio aktivnosti „Istraživači u školama“ u sklopu projekta „Reconnect science with the blue society (Blue-connect)“ kojeg koordinira Sveučilište u Splitu zajedno s 8 partnera s područja jadranske Hrvatske, a financiran je od strane Horizon Europe programa.

Ovim aktivnostima nastoji se direktnim kontaktom s istraživačima te interaktivnom pristupom kroz provedbu radionica približiti znanost učenicima, zainteresirati ih za znanost, te potaknuti njihov istraživački duh. Ovo je smo jedna od aktivnosti koja prethodi Europskoj noći istraživača, koja će se u Splitu održati 30. rujna 2022. kada će istraživači prezentirati svoj rad široj javnosti u obliku interaktivnih eksperimenata, predavanja, izložbi itd. 

Cilj radionica  je educirati učenike o važnosti uravnoteženog održivog života i gospodarskog razvoja bez štete za okoliš, uz očuvanje bioraznolikosti i upotrebu obnovljivih izvora energije. Sve izraženije globalne klimatske promjene s kojima se svijet suočava zahtijevaju da mladi postanu aktivni građani te u budućnosti djeluju održivo i žive u suglasju s prirodom kako bi se Zemlja očuvala za generacije koje dolaze. 

Profesori Filozofskog fakulteta u Splitu (doc. dr. sc. Ivana Restović, dr. sc. Mila Bulić, doc. dr. sc. Suzana Tomaš, izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović Vranješ), Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu (Ivana Vrca, mag. ing. cheming. et mag. oec., doc. dr. sc. Nives Vladislavić, dr. sc. Irena Krešić, dr. sc. Maja Biočić, dr. sc. Josip Radić) i Prirodoslovno–matematičkog fakulteta (doc. dr. sc. Nives Kević) su vodile niz kreativnih aktivnosti tijekom dvije radionice u OŠ Meje pod nazivom “Priroda i ja, prijatelja dva” (Utjecaj kiselih kiša na hranu koju svakodnevno konzumiramo) i “Obnovljivi izvori energije”. U radionicama je sudjelovalo trideset učenika sedmih razreda. 

Nakon radionica učenici su s oduševljenjem igrali kviz znanja. Na samom kraju našeg druženja, došli smo do istog zaključka: Čovjek brigom o Zemlji može i treba promijeniti tijek događaja! Brigom za okoliš, brinemo se za nas i buduće naraštaje.

Što još istražuju znanstvenici i na koji način svi zajedno, možemo promijeniti tijek događaja na  Zemlji moći ćete saznati tijekom manifestacije Noći istraživača, 30. rujna 2022. 

Projekt “Reconnect science with the blue society financirala je Europska unija u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora 101061595. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Europske izvršne agencije za istraživanje (REA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Share on facebook
Share on linkedin

Više novosti

Projekt Reconnect science with the blue society (Blue-connect) financiran je sredstvima Europske unije u okviru HORIZON MSCA Researchers’ Night poziva. Broj ugovora: 101061595.